Paling pekelen

Als je paling gaat roken is het belangrijk de rauwe, schoongemaakte palingen eerst te pekelen. Oorspronkelijk werd voedsel ingelegd in pekel om het langer te kunnen bewaren, tegenwoordig doen we het vaak om een product meer smaak te geven. In deze blog leggen we je uit hoe je zelf paling pekelt.

Hoe maak je pekel?

Pekel maak je door water en zout met elkaar te vermengen. De verhoudingen water en zout zijn afhankelijk van de duur van het pekelproces én persoonlijke voorkeur. Met onderstaande richtlijnen weet je zeker dat je een goede pekel maakt. Door verschillende verhoudingen uit te proberen kom je vanzelf achter de ideale pekel voor jouw gerookte paling.

Hoeveel pekel heb je nodig?

Per 1,5 kilo paling heb je ongeveer 1 liter pekel nodig.

Lange pekel

Een lange pekel betekent dat de paling 12 uur lang in de pekel ligt. Er zit in verhouding minder zout in dan bij een snelle pekel. Een lange pekel zorgt doorgaans voor een betere smaak.

Verhoudingen lange pekel:

12 uur
500 gram zout
10 liter water

Snelle pekel

Een snelle pekel heeft 17-19 minuten nodig om de paling te pekelen. Let erop dat de paling goed onderwater staat. Houd bij een snelle pekel ook de tijd goed in de gaten. Paling kan snel té zout worden.

Verhoudingen snelle pekel:

17-19 minuten

1 kilo zout

5 liter water

 

De tijd die het kost om paling te pekelen is afhankelijk van het formaat van de paling:

  • Kleine paling (90-150 gram) moet 17 minuten in de pekel.
  • Middelgrote paling (150-200 gram) moet 18 minuten in de pekel.
  • Grote paling (meer dan 200 gram) moet 19 minuten in de pekel.

Experimenteer met extra ingrediënten

Je kunt de pekel ook nog verrijken met kruiden of specerijen om de paling een bijzondere smaak mee te geven. Denk aan ingrediënten als: kruidnagel, anijs, kaneel, jeneverbes, gerookt zout of gember.

Zelf paling roken? Check dan onze video tutorial