Oer-Hollandse lekkernij

Paling is een oer-Hollandse delicatesse met een unieke smaak. Door het ambachtelijke proces waarmee paling wordt gerookt, is de smaak verfijnd en karakteristiek. Het is een heerlijke vis die door de duurzame kweekmethode zonder meer verantwoord kan worden gegeten. Hele paling gerookt van de markt, op een broodje bij de viskraam of als een filet op een toastje; jong of oud, iedereen geniet ervan!

Paling is super gezond

Het voedingscentrum adviseert tenminste een keer per week vis te eten. Vis is namelijk heel gezond! Paling (=vette vis) bevat meervoudig onverzadigde vetzuren (Omega 3) die goed zijn voor je hart, bloedvaten, brein en huid. Vette vis verlaagt de kans op depressie, blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Vis bevat veel eiwitten. Goed voor na het sporten om je spieren te laten herstellen. Vette vis is het enige voedingsmiddel dat van nature een ruime hoeveelheid vitamine D bevat. Deze vitamine heb je nodig om calcium uit voeding op te nemen zodat je botten en tanden gezond blijven. Bovendien helpt vitamine D bij het in stand houden van je weerstand en een goede werking van je spieren. Paling is niet alleen supergezond, maar ook nog eens erg lekker!

Voedingswaarden van paling

100 gram gerookte paling bevat:

Energie 351 kcal
Vet 30,5 g
– waarvan verzadigd 8 g
Koolhydraten 0 g
– waarvan suikers 0 g
Vezels 0 g
Eiwit 19,1 g
Zout 1,5 g

 

100 gram rauwe paling bevat:

Energie 372 kcal
Vet 35,1 g
– waarvan verzadigd 8,6 g
Koolhydraten 0 g
– waarvan suikers 0 g
Vezels 0 g
Eiwit 14 g
Zout 0,2 g

 

Verantwoorde topkwaliteit

Van alle verkochte paling in Nederland is meer dan 90% afkomstig uit de zogenaamde aquacultuur. Hier wordt de paling in geheel beheerste omstandigheden opgekweekt. De Nederlandse palingkweek wordt gewaardeerd om de duurzame kweekmethodes en de hoge kwaliteit van de paling. Daarbij verdienen gezondheid van de vis en dierenwelzijn bijzondere aandacht. Alle leden van de Nederlandse Vereniging van Viskwekers (NeVeVi) dragen daarom bij aan het Eel Stewardship Fund. Hiermee is gewaarborgd dat deze paling bijdraagt aan duurzaamheidsmaatregelen voor een gezonde palingstand in Nederland. Zo blijft paling een oer-Hollandse lekkernij, ook voor toekomstige generaties.