Houtsoorten om paling mee te roken

Er zijn verschillende houtsoorten die je kunt gebruiken om paling te roken. Iedere houtsoort heeft unieke eigenschappen die het rookproces en de smaak van de paling beïnvloeden. In deze blog zetten we de meest gebruikte houtsoorten op een rij.

paling roken welke houtsoorten

Eik

Eikenhout is een veelgebruikte houtsoort om paling mee te roken. Veel Nederlandse rokerijen roken hun producten hoofdzakelijk op eikenhout, dat is niet voor niets.

Eikenhout is erg hard, waardoor het lang brand. Roken met eikenhout geeft een bovengemiddeld sterke rooksmaak aan de paling.

Beuk

In Nederland wordt ook vaak met beukenhout gerookt. Beukenhout is wat zachter, waardoor het minder lang brand. Roken met beukenhout geeft een milde rooksmaak.

Els

Elzenhout is een zachte houtsoort en produceert wat minder rook dan eerder genoemde soorten. Het geeft een lichte, zoete rooksmaak aan producten, de natuurlijke smaak van de paling komt hierdoor meer naar voren.

Ongeschikte houtsoorten

Bij het roken van paling ben je vrij om te experimenteren met andere soorten hout. Gebruik echter nooit geïmpregneerd- of geschilderd hout. Ook naaldbomen zijn minder geschikt voor het roken van paling doordat er veel hars in zit.

Houtsoorten mixen

Veel rokerijen en thuisrokers gebruiken een mix van verschillende houtsoorten, meestal eikenhout in combinatie met beukenhout. De sterke rooksmaak van het eikenhout kan dan iets worden afgezwakt met het zachtere beukenhout.

Houtbrokken, houtsnippers of rookmot?

Houtbrokken: branden langer dan andere formaten rookhout waardoor houtbrokken het beste gebruikt kunnen worden als het rookproces langer dan 30 minuten duurt.

Houtsnippers: voor kortere rookprocessen kun je houtsnippers gebruiken. Deze roken een stuk minder lang dan houtbrokken maar produceren erg gemakkelijk rook.

Rookmot: lijkt op zaagsel en produceert veel rook wanneer je het rustig laat smeulen. Hierdoor krijg je een langzaam rookproces dat de tijd neemt om de paling te garen/roken.

Zelf paling roken? Check dan onze video tutorial